Gravírozás

A lézergravírozás

Folyamata

A mintázat megtervezése, és megrajzolása, valamint rendkívül nagy pontosságú és bonyolultságú tervek készítése.
A rajz átalakítása munkafolyamattá, gravírozás és vágás vagy akár mind a kettő egy feladatban, sorozatgyártás.

Működése

A lézeres gravírozógép a következő három fő részből áll: a lézer, a vezérlő, valamint egy felület. A lézer, akár csak egy ceruza, a kibocsátott fénysugár által lehetővé teszi a vezérlő segítségével, hogy mintákat alakítsunk ki a felületen. A vezérlő, ami általában egy számítógép, vezérli az irányát, intenzitását, a sebességet, a mozgás irányát, valamint terjedését a lézersugárnak, amely létrehozza a kívánt mintázatot a felszínen. Az a pont, ahol a lézer hozzáér a felülethez a fókuszpont, a lézer optikai rendszer. A pont, amiről beszélünk a legtöbb esetben kicsi, kevesebb, mint egy milliméter (0. 1-0. 01 milliméter). Az anyag felületét a középpontban a sugárnyaláb energiája változtatja meg. Felmelegíti a felszínt, ami általában elpárolog, de olyan is történhet, hogy az anyag megtörik (üveg, üvegszerű) és lehámlik a felszíne. Így aztán az anyagot el lehet távolítani a felületről, hogy létrejöjjön a metszet.

Lézergravírozás, lézeres jelölés, vagy lézeres vágás

Ehhez a technikához egyáltalán nem kell festék, és nem kell hozzá különleges betétszerszám, ami kapcsolatban van a gravírozandó felszínnel, és így az elhasználódik, vagy elkopik. Ezek a tulajdonságok különböztetik meg a lézeres gravírozást az alternatív gravírozástól, vagy a jelölés technológiáktól. Ahol például szükséges fejet cserélni, vagy festékeket kell használni. A speciálisan kialakított lézerezhető anyagok, lézer-érzékeny polimereket, valamint új fémötvözetek következtében a lézeres gravírozás hangsúlyosabbá vált.

Lézervágás

A lézervágás fókuszált lézernyaláb melegíti a felületet az anyag forráspontra melegszik, ezáltal kialakít egy gyorsan mélyülő lyukat. Azáltal, hogy a lyuk mélyül, és az anyag forr, gőz jön létre, erodálja az olvadt falakat, és tovább bővíti a már létező lyukat, és ennek következtében átvágja az anyagot. A nem olvadó anyagok, mint például a fa, plexi, bőr hőre keményedő műanyagok a legtöbb esetben evvel a technikával eredményesen vághatók.