Gravírozás

A fafaragás

Fafaragás eszközei

A faragás eszközei a következőek: faragókés, faragó véső, fabunkó, gyalu, fűrész, balta, valamint a munkát segítő modern kézigépek-ipari gépek. A felsorolt eszközöknek vannak funkciói. Például a faragókés esetében az egyszerű bicskától a nemes acél faragókésekig mind megtalálható. A fafaragó véső lehet lapos, holker, kanálvéső. A fabunkó feladata a kézi erő átvitele a vésőre. A gyalu feladata pedig a sík alapfelületek, élek kialakítása. A fűrész munkadarab nagyoló kialakítására szolgál. Végül a balta, kapacs rusztikus felületek kialakítása.

A faragás folyamata

A faragás folyamata a következő: először az anyag kiválasztása jön, majd a mintát befoglaló külső forma megformálása, ami maga is lehet díszítés, aztán a mintázat, díszítés megtervezése, felrajzolása, és végül a tényleges minta belegravírozása, valamint a felület kezelése.

Fafaragás története

Őseink a természetben bukkantak rá a csont, fa, kő eszközökre, és a jobb használhatóság érdekében kezdetleges módon megmunkálták. Ezeket az eszközöket egymáshoz dörzsölték, csiszolták, pattintották, hogy minél alkalmasabbak legyenek egy feladat végrehajtására például vadászatra. Majd az idő múlásával az eszközöket díszítették Színezték, karcolták, rovátkákat véstek bele. Ahogy az eszközök fejlődtek egyre bonyolultabb díszítést használtak melyekhez egyre bonyolultabb megmunkáló eszközökre volt szükség. Napjainkban fafaragásnak nevezik ezt a díszítő eljárást. Eszközei rendkívül jó minőségű acélvésők, faragókések, karcolótűk stb.

A fafaragás technikája

Egy szobor megalkotáshoz kell a szükséges méretű fa tömb, vagy rönk, és a betűfaragáshoz gyalult sík falap. A vésőt a nyelénél kell fogni, tenyérrel tolni kézi erővel, így alakítjuk ki a díszítést, ez elég fáradságos nehéz fizikai munka. Ennek van egy másik módja, mégpedig az, mikor egyik kezünkkel a vésőt fogjuk, és a másik kezünkben lévő fabunkóval ütögetve, mélyebb minta és nagyobb mennyiségű anyag távolítható el egyszerre. Xilográfiától (fametszet) a monumentális szobrokig végtelen a lehetőség. Az ilyen munkák elkészítéséhez nagyfokú fantázia, kézügyesség, de ami a legfontosabb jó minőségű anyag szükséges.

Fafaragással készült termékek

Fafaragással készült termékek például: utcatáblák számtalan formával és mintával, borospince bejárati táblák, foci labda, főzőverseny nyerteseinek díjai, faragott díszített kanalak, valamint kulcstartók.